ISLETME SERMAYESI YONETIMI

 1. TANIMI Isletmenin cari varliklar ile cari borclari arasindaki olumlu farka isletme sermayesi adi verilir.Isletme sermayesi ;nakit,satinalma,uretim,satis ve nakit donusumuyle yakindan ilgilidir.Isletme sermayesinin finansmani icin isletme ici kaynaklardan ve isletme disi kaynaklardan yararlanilir.Girisim sermayesi,leasing,factoring ve franchising isletme sermayesi finansman kaynaklarindandir.  
 2. ISLETME SERMAYESININ OZELLIKLERI  

1-Kisa hayat suresi

2-hizli donusum  

3. ISLETME SERMAYESININ FINANSMANINDA GELENEKSEL YAKLASIMLAR  

1-isletme ici kaynaklar

2-cari faaliyetlerden elde edilen gelirler

3-sabit deger satislari

4-hisse senedi ve tahvil satislari

5-diger isletme ici kaynaklar

6-isletme disi kaynaklar

7-borclanmalar

8-banka kredileri  

9-diger isletme disi kaynaklar  
 4. ISLETME SERMAYESININ FINANSMANINDA YENI YAKLASIMLAR  
 5. LEASING[FINANSAL KIRALAMA]  

Finansal Kiralama, bir yatırım malının mülkiyeti bir finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve sözleşmede belirlenen değer üzerinden kiracıya geçmesini sağlayan bir finansman yöntemidir.

FİNANSAL KİRALAMA (Financial leasing)

Leasing. Bir leasing şirketi (kiralayan, lessor) ile bir yatırımcı (kiracı, lessee) arasında yapılan bir sözleşme ile, kiracının seçtiği yatırım malının kiralayan tarafından satınalınarak, belirli kira ödemeleri karşılığında kiracının kullanımına sunulmasını sağlayan bir finansman yöntemidir.

LEASING NEDİR?

Finansal Kiralama (Leasing) bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve sözleşmede belirlenen değer üzerinden kiracıya geçmesini sağlayan bir finansman yöntemidir. Yatırım mallarının satın alınması yerine, kiralanarak kullanılmasını sağlayarak firmaların işletme sermayelerini diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılması ile verimliliğin ve karlılığın artmasında önemli rol üstlenir.

Risk sermayesi temel olarak,

·         ·         teknolojik yenilik,

·         ·         sermayeye katılım,

·         ·         yönetime katılım,

·         ·         küçük işletme,

·         ·         hızlı büyüme,

·         ·         uzun vadeli yatırım,

gibi unsurlardan oluşur.

Risk sermayesinin amacı; yatırım yapılan projenin dayandığı teknolojinin getireceği verimlilik artışından ortaya çıkan karı elde etmektir.

Özellikleri ise şunlardır;

·         ·         Sermaye doğrudan veya finansal aracı kuruluşlar vasıtasıyla gelecek vaat eden projelere aktarılır.

·         ·         Yapılan yatırım esas olarak bir özsermaye yatırımıdır. Yapılan yatırımlarda gözönünde tutulacak temel faktör şirketin büyüme ve verimlilik artışı potansiyelinin olmasıdır.

·         ·         Uzun vadeli bir yatırımdır.

   

 

 
 6. Factoring 

Factoring, büyük miktarda kredili satışlar yapan firmaların, bu satışlardan doğan alacak haklarının "factor" veya "factoring şirketi" olarak adlandırılan finansal kuruluşlar tarafından satın alınması esasına dayanan bir finansal faalyiettir. Bir fa ctoring anlaşması ile factor, satıcı firmanın yaptığı kredili satışlarla ilgili her türlü muhasebe kayıtlarının tutulması, kredili satışlardan doğan alacakların vadesinde tahsil ve takip edilmesi, alacakların tahsil edilmemesi halinde doğacak kayıp ların tam olarak karşılanması, satıcı firmaya kredili satış tutarlarının belirli bir oranında kredi verilmesi, potansiyel ve mevcut müşterilerin mali durumları hakkıda bilgi toplanması ve malların satış imkanlarını arttırmak üzere piyasa araştırmas ı yapılması gibi fonksiyonları üstlenmektedir

 

 

Konaklamamuhasebesi.com          |           Hasan Hakan Caglayan                   Sayfanin basina donus               Ana sayfa